.

.
the culture of design.
Busra Sahin

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Ergonomi Design Gruppen



1976 yılında kurulan Ergonomi Design Gruppen adlı kuruluştur. Bu kuruluş 1960’larda kurulmuş olan Designgruppen ve Ergonomi Design adlı iki tasarım bürosunun birleşmesinden doğmuştur. 14 kişiden oluşan tasarım stüdyosunun uğraş alanı ergonomik ilkelere dayanan, güvenilir, emniyetli ve verimli tasarım araştırmaları yapmak ve geliştirmektir. Kullanıcı sistemlerinin, ürün ve kullanıcı ilişkilerinin analizi için, gerçek boyda modellerle deneysel değerlendirmeler yapar.  Ergonomi Design stüdyosuna göre Tasarım sadece dış görünüş değidir. Biçim, işlev ve ekonomidir. Dürüst ürün geliştirilmesi satışları arttırabilir, üretim maliyetlerini azaltabilir, yeni pazarlar açar ve kalite profilini geliştirebilir.

Şirketin kurucularından olan 1940 doğumlu Sven-Eric Juhlin ve 1946 doğumlu Maria Benktzon özellikle kas becerileri ve bu bağlamda kavrama ve tutma eylemleri üzerine araştırmalar yaparak özellikle özürlülerle ilgili tasarımı konusunda uzmanlaşmışlar. Her ikisi de Kunstfackskolan’dan mezundur. Tasarım bürolarını kurmadan önce Sven-Eric Juhlin , Gustavsberg seramik fabrikalarınında in-house tasarımcısı olarak çalışmış.  Maria Benktzon da özürlülerle ilgili giyim tasarımı üzerine çalışmıştır. Bu tasarım grubunun bir çok projesi endüstriyel kuruluşların dışında, İsveç Çalışma Çevresi Fonu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Ulusal Meclisi gibi resmi kuruluşlar tarafından da desteklenmiştir. Bu konuda çalıştıkları projelerden bazıları da kaza ve tekrarlardan kaynaklanan, kasılma ve sakatlanma riskini önleyen matbaa ve kaynak makineleri.

“Herkes İçin Tasarım” yaklaşımının öncülerinden olarak kabul edilen Maria Benktzon, “İnsan dikkatini çözülmemiş problemler alanına yoğunlaştırmalıdır.”  diyor. Bu ilkeyle her tür insan eylemini optimize edilmiş gereçlerle daha kolay bir hale getirmeye uğraşıyor. “Snork” adını verdiği bıçakla çatal arasındaki gereç bunlardan bir tanesi. 1972 de tasarlamış olduğu “İdea” adlı aççı bıçağının, özürlüler kadar sağlıklı insanların da mutfakta zorlanmadan kullanabileceği bir sapı var. Yine ikilinin tasarlamış olduklara “Ye/İç” (eat and drink) çatal bıçak takımı, RSFU Rehab tarafından 1980 de özürlüler için üretilmiş. 1986 da Bahco şirketi için tasarladığı “Ergo”’ tornavida serisi tasarım dünyasının önde gelen ödüllerinden biri olan Kırmızı Nokta ödülünü almıştı.


Ergonomi grubunun yine Bahco için tasarlamış olduğu testere “Hacksaw 319” da Japon tasarım  ödülü olan G-Mark’ı kazanmıştır. Kanada’da düzenlenen “Aktif Bir Yaşam İçin İsveç Tasarımı” sergisinde yer alan ürünlerden biri de Benktzon’un 1997 yılında tasarlamış olduğu “Beauty” (Güzellik) saç fırçası ve tarağı da romatizmalı ellerin kullanımına uygun olarak tasarlanmış vücut bakımı programının bir parçası.

Bugün 27 endüstri tasarımcısı, mühendis ve ergonomist çalışmakta. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder