.

.
the culture of design.
Busra Sahin

3 Nisan 2014 Perşembe

Art Nouveau (Yeni Sanat)

İnsan ile maddenin arasına giren endüstrinin estetik güzelliği yok ettiği görüşünde olan bazı sanatçı ve mimarlar gerçekte ancak insan elinin maddeye can verebileceğini savunarak, tüm gelişmelerin yanında farklı bir estetik yarattılar. 





















 İlhamı öncelikle doğada aramışlar, bitkisel motifler, kadın figürleri, kıvrılan çizgiler, bitki ve hayvanları kullanmışlardır.Doğanın dinamik kuvvetlerini dile getirilmeye çalışarak bunları binalara iç mekan ve mobilyaya da yansıtmışlardır. 

  • Güzel sanatlar ve zanaatkarlar akımı çerçevesinde yeni teknolojiyle yapıcı ve insan merkezli ilişki kurmayı amaçlamışlardır.
  • Demir, metro girişlerinde, yapıların değişik bölümlerinde, günlük yaşam araç ve objelerinde hem fonksiyonel hem de süs olarak değerlendirilmiştir.
  • Akım içinde pek çok farklı üslup ve kişisel yorum ortaya çıkmıştır. Rennie Machintosh, Gaudi Victor Horta, Guimard, Otto Wagner, Olbrich bunlardan bazılarıdır.
  • Art Nouveau"", tümel bir sanat akımı olarak yüzyıl dönümüne egemen oldu; matbaa hurufatından günlük kullanım eşyasına, kahve fincanı veya aynaya; modadan, kumaşlar veya giysiden resim, heykel mimarlığa uzanan bir alanda yepyeni biçimler, yeni kurgular veya yeni esin kaynaklan önerdi ve yarattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder